• Accessoires
  • Recepten
  • Support
Golden Kimchi
Soort gerecht: Vegetarisch
Aantal personen: 1 grote pot
Sanne Vogel en The Bastard

Op zoek naar een bijgerecht dat je bij je favoriete BBQ-recept kunt eten? Dan ben je op het goede adres met dit recept voor Golden Kimchi. Voor de verandering hoef je dit gerechtje niet klaar te maken op de BBQ, maar het is wel onwijs lekker. Het recept en de foto komen uit het kookboek van Sanne Vogel ‘Vier seizoenen van Vogel’.

Hoewel je kimchi kunt kopen in de supermarkt, is er natuurlijk niets lekkerder dan zelfgemaakte kimchi. Je maakt dit bijgerecht eigenlijk op dezelfde manier als dat je zuurkool maakt: je brengt de kool op smaak, waarna je deze in een pot laat fermenteren. Na een paar dagen eet je de Golden Kimchi op een broodje met (vegan) kaas of voeg je het toe als garnering op rode bietensoep met mierikswortelcrème. Ook is de pittige, frisse en zure smaak heerlijk op een tosti of bij wokgerechten met noedels.

Wat extra inspiratie nodig? Sanne Vogel gebruikt de kimchi zelf in het recept ‘Gevulde Kerstpompoen van The Bastard’.

Kooktijd: Fermenteren 7 dagen |

Voorbereidingstijd: 20 minuten |

Wat heb je nodig?

1 wittekool (ca. 1 kg), in reepjes
22 g zeezout
2 theel. komijnzaad
1 sjalot, in grove stukken
2 tenen knoflook, gepeld
40 g verse gemberwortel, geschild
50 g verse kurkuma, geschild
1 eetl. shiro miso (of mugi)
Extra nodig: pureestamper (evt.),
keukenmachine, weckpot (gesteriliseerd)

Sanne Vogel kookboek, De vier seizoenen van Vogel

Bereidingswijze

Meng de wittekool in een grote mengschaal met het zeezout en kneed het zout met schone handen in de kool. Je kunt dit ook met een pureestamper doen. Het is belangrijk dat de kool goed gekneusd wordt en er glazig uit gaat zien. Rooster het komijnzaad in een droge koekenpan tot de geur vrijkomt en doe het vervolgens bij de kool. Stamp de kool opnieuw met je handen of de pureestamper.
Doe de sjalot, knoflook, gember en kurkuma in de keukenmachine en meng tot een fijne pasta. Voeg het mengsel toe aan de kool, stamp opnieuw en meng goed. Meng de miso erdoorheen en schep goed om.

Schep de kool en het sap dat is ontstaan in een gesteriliseerde weckpot en druk stevig aan. Pers de kool helemaal tegen de bodem van de pot, waardoor er een laagje sap op komt te staan.
Vul de pot niet helemaal tot de nok toe, er moet altijd 1-2 cm tot het ijzer van het deksel vrij blijven, zodat er ruimte is voor de beweging die ontstaat door het koolzuur dat vrijkomt bij fermentatie. Zorg dat het rubber schoon is als je het deksel sluit.

Laat de kool minimaal 7 dagen fermenteren op kamertemperatuur op een plek uit de zon.

LET OP
Werk altijd met heel schone producten. Steriliseer de weckpot en mengschaal en was je handen goed.

Heb je het gemaakt? Share on social #BASTARDCOOKING en laat ons meegenieten !