• Of het nu sneeuwt of juist bloedheet is, The Bastard staat buiten op je te wachten om een mooi stuk vlees, een verrassende groente of verse vis te bereiden.

    • Meet the
     accessories
 • Recepten
 • Contact
    • Beluister hier de lievelingsnummers van onze eigen Bastard ambassadeurs!

Gerookte ricotta op crostini’s met vijgen en balsamicoazijn
Soort gerecht: Vegetarisch
Aantal personen: 8

Kijk jij ook altijd uit naar het moment dat de kaasplank op tafel komt? Haal je Cold Smoke Generator en rookmot dan maar uit de kast! Wist je dat je kaas heel goed koud kunt roken op The Bastard? Neem wel een kaas die niet te zacht is. Voor dit recept rook je oude ricotta’s en daarbij bak je vijgen met zilveruitjes in wat balsamicoazijn. Rooster de crostini’s zodat ze knapperig worden en je heb goede lunch of iets lekkers voor een stevige borrel.

Wat heb je nodig?

2 ricotta kazen (liefst niet te zacht, oude ricotta is steviger)

1 volkoren brood

30 ml olijfolie

2 gram zout

500 gram vijgen

50 gram zilveruitjes

40 ml balsamico

2 gram bieslook

1 gram gemalen zwarte peper

Extra benodigdheden:

Koudrook generator

Rookmot

Bereidingswijze

Haal alle houtskool uit je Bastard en zorg dat er geen as meer inzit. Vul de koudrook generator met fijne rookmot naar eigen smaak. Steek een waxine lichtje aan en schuif onder het beginpunt, zodat de rookmot begint te branden. Zet de koudrook generator onderin de Bastard (in je lege kolenmand) en plaats je rooster met daarop de ricotta kaas en laat roken totdat alle rookmot op is. (ongeveer 4 a 5 uur)

Snijd de vijgen in partjes en vul een gietijzeren skillet ermee, voeg de uitgelekte zilveruitjes toe en besprenkel met de balsamico. (voeg zout en peper toe naar eigen smaak). Zet op het rooster op 220°C en roer om na 10 min. Na ongeveer 15 minuten is het klaar.

Snijd het brood in plakken en besprenkel met olijfolie en strooi er een beetje zout overheen. Rooster kort om en om aan op je rooster totdat ze goudbruin en krokant zijn. Schep de gekarameliseerde vijgen op je crostini’s en brokkel er de ricotta overheen. Voeg op het laatst wat gesneden bieslook toe en eventueel nog wat extra balsamico.

Heb je het gemaakt? Share on social #BASTARDCOOKING en laat ons meegenieten !

Ook lekker...

Nog meer overheerlijke recepten binnen hetzelfde type als bovenstaand gerecht.
Geen Bastard in de tuin, maar een Bastard in de keuken. Ronald Kunis is wel bekend van zijn eigen restaurant ‘Bij Restaurant Qunis’ in Lijnden. Ronald maakt vegetarische geroosterde en gelakte aubergines van The Bastard. Met bloemen en kruiden uit zijn eigen tuin maakt hij een kunstwerk van dit gerecht wat ook jij thuis kunt...
Dat moment dat je een stukje pizza pakt en dan van die lekkere gesmolten kaasslierten krijgt; dat wil je toch? Maar hoe maak je nou op een makkelijke manier de perfecte pizzabodem? Met dit recept kan het eigenlijk niet missen. Maak het deeg, laat het 3 uur rijzen, beleg met tomatensaus en een hoop kaas....