• Accessoires
  • Recepten
  • Support
Fondue Fumee Protegee
Soort gerecht: Vegetarisch

Een bourgondische Bastard maakt de kaasfondue ambachtelijk ‘from scratch’. Als je daar nou niet op zit te wachten, vertrouw je reputatie dan toe aan kant-en-klare kaasfondue. De grotgerijpte kazen uit Kaltbach zoals de raclette kaas zijn mooi zacht van structuur. Alsof je het zelf hebt gemaakt.

Kooktijd: 45 |

Voorbereidingstijd: 30 |

Temperatuur: 160°, indirect

Wat heb je nodig?

– 300 gr Gruyère, bv. Kaltbach – 150 gr Appenzeller, bv. Kaltbach Extra – 200 gr Emmentaler, bv. Kaltbach – 150 gr raclette, bv. Kaltbach Raclette – 21/2 dl witte wijn – 4 eetlepel witte wijn – 1 teen knoflook – 1 theelepel nootmuskaat – 2 eetlepels maizena – 1 borrelglaasje Kirschwasser – 1 groot bolbrood – Bieslook – Peper uit de molen Dip – 2 stokbroden – Groenten: broccoli, bloemkool, bleekselderij – Augurken, tomaatjes, komkommer, wortel – Ananas, appel, banaan – Parmaham, serranoham of schwartzwalderschinken

Bereidingswijze

Haal de korst van alle kazen en rook deze zo’n 3 kwartier koud. Gebruik eikenhouten snippers en doe die in de smoker tube, gebruik geen verdere warmtebron. Rasp de kazen en hak de bieslook fijn. Molesteer het bolbrood door de top eraf te halen, 2 cm van de binnenkant te verwijderen en de rest met je vuist in te duwen. De bodem wordt nu supercompact. Portioneer de dipmaterialen. Ze smelten de kazen! Verhit de gietijzeren pan net voorbij handwarm. We willen geen brandblaren. Wrijf de pan in met een geperste knoflookteen. Zet de pan terug op het rooster en voeg witte wijn toe. Strooi al roerend een grote hand geraspte kaas in de pan. Als de kaas gesmolten is, voeg je weer een hand kaas toe. Herhalen tot de kaas op is. Laat het mengsel even op het kookpunt pruttelen. Maak met 4 eetlepels wijn en de maizena een papje aan. Roer dit door het kaasmengsel. Giet dan het borrelglaasje Kirschwasser in de kaas en roer kort goed door. Wat nootmuskaat en verse peper geven de fondue de juiste smaak. Schenk de kaasfondue in het brood en strooi wat fijngesneden bieslook over de kaas. Als de kaas uit je zelfgemaakte broodpannetje op is snijd je het brood in stukken en verdeel je het eerlijk. Of niet eerlijk, net hoe het je uitkomt. Wij creëerden drie verschillende fondue varianten: 1. De basis fondue met wat fijn gesneden bieslook als topping. 2. We roerden er 100 gram zachte blauwaderkaas door en strooiden er rozemarijn overheen. 3. We roerden er een eetlepel gerookt paprikapoeder door en strooiden er een snufje overheen.

Heb je het gemaakt? Share on social #BASTARDCOOKING en laat ons meegenieten !