• Of het nu sneeuwt of juist bloedheet is, The Bastard staat buiten op je te wachten om een mooi stuk vlees, een verrassende groente of verse vis te bereiden.

  • Accessoires
  • Recepten
  • Contact
        • Beluister hier de lievelingsnummers van onze eigen Bastard ambassadeurs!

Ham & Asp’S
Soort gerecht: Varken

Spreken is zilver. Gerookte beenham met asperges is goud. Witgoud, om precies te zijn. Beenham kun je het hele jaar door roken wat je wilt, maar asperges zijn kieskeurige gasten. Het seizoen start in april  en exact 24 juni is het klaar. Daarna zijn ze in geen velden of wegen meer tbekennen. Dan moeten de planten aansterken om de winter te kunnen overleven. Zodat je volgend jaar dit recept nog een keer kan maken.

Kooktijd: 180 |

Voorbereidingstijd: 30 |

Temperatuur: Ham: 180° indirect Asp’s: 180° Direct

Wat heb je nodig?

Ham – Beenham van ca. 600 gr – Rub, bv. all-purpose BBQ-rub van Grate Goods Saus – 2 eetlepels rum of ahornsaus – 2 eetlepels bruine suiker – 125 gr boter Asperges – 2 kg witte asperges – 3 eetlepels olijfolie – 100 gr zeekraal – 1 eetlepel grof zeezout – 50 gr boter – 1 theelepel nootmuskaat

Bereidingswijze

Giet rum of ahornsaus in een kleine pan op een laag vuur. Voeg de boter toe en laat het smelten terwijl je roert. Nu alleen nog van die lekkere bruine suiker erin laten oplossen. Blijf dapper roeren tot alles gesmolten en opgelost is en je een mooi mengsel hebt. Haal dan de pan van het vuur. Vul de spuit met de warme saus en injecteer zoveel als je kunt in de beenham met een tussenruimte van 2,5 cm. Een deel van de vloeistof gaat eruit lekken, maar negeer dat gewoon want een groot deel blijft in de ham en dat zorgt voor een smaak waar je de rest van je leven naar terug verlangt. Wrijf de buitenkant van de ham ook in met saus en strooi er vervolgens de rub over. Laat het hammetje op een plate setter 3 uur rustig roken en meet af en toe de kerntemperatuur. Je bent op weg naar 65 tot 70 °C. Smeer tussentijds vrijelijk extra saus over de beenham, maar zorg dat het deksel zoveel mogelijk gesloten is. Als de kerntemperatuur op de gewenste waarde is, haal je de beenham van de BBQ. Laat ‘m in aluminiumfolie rustig nagaren terwijl jij je bekommert over het witte goud. Schil de asperges en snijd 2 à 3 cm van die koppige harde onderkant. Verwijder de plate setter van je BBQ en houd de kolen op 180 °C. Is het zover, leg dan de asperges op het gietijzeren (bij voorkeur) grillrooster. Besprenkel de asperges met wat olijfolie en bestrooi ze met het zeezout. Grill ze afhankelijk van de dikte in 20-30 minuten beetgaar. Draai met de grilltang de asperges af en toe voor van die fotogenieke grillstrepen rondom. Smelt in een gietijzeren pannetje de 25 gr boter en bak de zeekraal in 1 à 2 minuten knappergaar. Smelt de rest van de boter, zonder de boter te kleuren. Verdeel de asperges over 4 borden en drapeer de zeekraal er overheen. Schenk de gesmolten boter samen met de nootmuskaat over je goodies. Snijd als grand finale de beenham in strakke plakken, leg ze op de borden naast de asperges en ontdek dat niet alleen de ochtendstond goud in de mond heeft.

Heb je het gemaakt? Share on social #BASTARDCOOKING en laat ons meegenieten !

Blijf op de hoogte!

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, de lekkerste recepten en mooie acties en schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

Ook lekker...

Nog meer overheerlijke recepten binnen hetzelfde type als bovenstaand gerecht.
Een casselerrib is een klassiek Duits gerecht, dat vaak geserveerd wordt met stamppot. Met dit recept zet je een hele maaltijd op tafel! De casselerrib gaar je aan de rotisserie.
Een broodje om je vingers bij af te likken, gemaakt door Bob en Maarten van Butcher of Blue. Dit broodje chorizo is een smaakexplosie in je mond. Door het pittige van de chorizo, scherpe van de mosterd en het zure van de zuurkool voldoet dit broodje aan alle eisen. Want waarom zou je alleen maar...
Een recept uit het nieuwste kookboek ‘Snack Attack’ van Jord Althuizen, dat uitkomt in maart 2023. Bij deze alvast de primeur: Crispy Griddled Bacon-Corn Fritters. De smaken van het spek, de cheddar en de jalapeño pepers passen perfect bij elkaar. De rode ui geeft de corn fritters een licht scherpe smaak, wat een hele goede...