• Accessoires
  • Recepten
  • Contact
  • Mixtapes
Fast and Furious Brisket
Soort gerecht: Varken
Aantal personen: 4-8 personen

BBQ-dogma zegt dat brisket langzaam, heel langzaam moet worden bereid. Kleur eens buiten de lijntjes en verras jezelf. Niet 18 uur in de weer zijn en een nacht- je doorhalen, maar een aanzienlijke kortere versie. Taaie stukken vlees met veel bindweefsel kunnen alleen met een urenlange bereiding op lage temperatuur, toch? Welnee, je kunt de boel best een beetje versnellen, het eindproduct heeft een iets andere structuur en smaak, maar doordat de suikers meer karamellise- ren op hoge temperatuur, krijg je een diepere smaak in je bark. Oké, heel eerlijk, het moet zijn: furious & a ‘little bit’ faster, want je moet nog steeds rekenen op een uur of 7 garen, plus 1 uur rusten. Het perfecte recept voor dit weekend! 

Een accessoire waardoor je heel gecontroleerd de brisket kunt smoken is The Bastard Tube Smoker. Koop deze bij een dealer of bestel hem online via onze shop.

Maar wat is brisket en waar komt brisket vandaan?

Brisket is een stuk vlees dat afkomstig is van de borst van een rund. Het is een taaie en vezelige snit van vlees, maar wanneer het op de juiste manier wordt bereid, kan het ongelooflijk mals en smaakvol zijn. Brisket wordt vaak geassocieerd met barbecue en wordt langzaam gegaard en gerookt, wat helpt om het vlees zacht en sappig te maken, terwijl het ook die kenmerkende rokerige smaak krijgt. Het is een populair gerecht in barbecueculturen, vooral in de zuidelijke Verenigde Staten.

Kooktijd: 7 uur |

Voorbereidingstijd: 20 min |

Temperatuur: 160°C graden

Wat heb je nodig?

1 brisket van ca. 4 kg
3 el zout
4 el versgemalen zwarte peper 2 el knoflookpoeder
4 el olijfolie

VERDER NODIG

kwastje
4 kersen- en eikenhoutchunks druippan
plate setter
kernthermometer slagerspapier
koelbox

Snelle Brisket van de BBQ

Deze producten kunnen je helpen bij het bereiden van dit recept!

Bereidingswijze

DE AVOND VAN TEVOREN

Trim het vlees zodat er nergens een vetlaag dikker dan 0,5 cm op zit. Meng het zout met de peper en het knoflookpoeder tot een rub.

08:00

Steek The Bastard aan en breng de temperatuur naar 160 °C. Bestrijk het vlees rondom met de olijfolie en bestrooi het gelijkmatig met de rub.

09:00

Leg de rookhoutchunks tegen het vuur aan, zet daarop een druippan met een laagje water en leg het vlees met de vetkant naar beneden op het roos- ter boven de plate setter. Doe de deksel van The Bastard dicht en pak een bakkie koffie. Houd de temperatuur in de gaten; bij een kerntemperatuur van 67 °C zou de bark mooi droog moeten zijn en is het tijd om het vlees in te pakken.

12:00

Leg twee stroken slagerspapier naast elkaar en laat ze voor een derde overlappen. Leg de brisket aan één kant op het overlappende deel, vouw de zijkanten erover en rol hem strak in. Leg hem terug op het rooster.

Gaar de brisket in 6 à 7 (totaal) uur tot een kern- temperatuur van ongeveer 98 °C. Die temperatuur is per stuk vlees verschillend; waar je naar op zoek bent, is de wiggle: voelt het vlees zacht aan en wiebelt het beetje als een pudding als je het een duwtje geeft, dan is het gaar. Een prikker moet er makkelijk in glijden.

18:00

Leg je brisket, ingepakt, in een afgesloten koelbox en laat hem nog een uurtje rusten voordat je hem aansnijdt.

19:00

Eet smakelijk!

Tip Zorg voor een mooi dooraderd stuk brisket van een graangevoerd ras zoals Black Angus. Als je op deze manier een te mager exemplaar klaarmaakt, houd je een stootkussen voor een bootje over.

Ook lekker...

Nog meer overheerlijke recepten binnen hetzelfde type als bovenstaand gerecht.
Dadels met aubergine, geitenkaas en spek. Dadels, ook wel het zwarte goud. Dadels zijn gemaakt om te grillen. Warm, plakkerig en omwikkeld met een knapperig jasje. Er zijn revoluties om minder gestart. Wat ons betreft de perfecte snack van de BBQ voor dit weekend.  Natuurlijke zoetheid ontmoet rokerige verleiding in dit onweerstaanbare gerecht: gegrilde dadels met geitenkaas...
Soms heb je zin in een biertje met iets makkelijks, niet te veel gedoe maar gewoon simpel en lekker. Dit recept voldoet aan alle eisen. Pikante merquez worstjes, ook wel Spicy Saucijzen op een stokbrood met jalapeño. Dit is de uitgelezen kans om een glas in te schenken met ons eigen The Bastard X Uiltje...
Deze week met Formula Friday een recept uit Hongarije voor Hortobágyi palacsinta (hartige pannenkoeken). Dit is een traditioneel Hongaars gerecht dat zeker je smaakpapillen zal verwennen. Deze hartige pannenkoeken zijn gevuld met een smaakvolle combinatie van BBQ-vlees en worden geserveerd met een verrukkelijke saus. Dit gerecht is heerlijk te combineren met een frisse tomatensalade met...

Heb je het gemaakt? Share on social #BASTARDCOOKING en laat ons meegenieten !