• Of het nu sneeuwt of juist bloedheet is, The Bastard staat buiten op je te wachten om een mooi stuk vlees, een verrassende groente of verse vis te bereiden.

  • Accessoires
  • Recepten
  • Contact
        • Beluister hier de lievelingsnummers van onze eigen Bastard ambassadeurs!

Schweinehaxe
Soort gerecht: Varken

De Duitse keuken heeft heel veel mooie gerechten te bieden die soms vrij onbekend zijn. Daar ga jij verandering in brengen. Bezoek een ambachtelijke slager en vraag zonder omhaal om twee Schweinehaxe, wat letterlijk varkenshak betekent. Laat je geen hak zetten als ze alleen Eisbein verkopen, dat is hetzelfde stuk vlees. Zodra je het grillt heet het ineens haxe. Duidelijk? Nee? Maakt niet uit, volg gewoon het recept.

Kooktijd: 150 |

Voorbereidingstijd: 720 |

Temperatuur: 180°C indirect  / 250°C indirect

Wat heb je nodig?

2 varkenshakken (Schweinehaxe) 300 ml runderbouillon 300 ml Duits bier, bv. König Ludwig Weissbier 1 theelepel peper 1 theelepel zout 1 theelepel kummel (karwijzaad) 1 theelepel knoflookpoeder 2 witte uien 2 eetlepels zonnebloemolie Maizena

Bereidingswijze

Prep Zoute nachten Als je Schweinehaxe niet gepekeld is, dan moet dat nog even om het vlees lekker mals te krijgen. Leg het vlees een nacht in een bad met water dat je aanvult met 50 gr zout per liter. Ontsteek de BBQ en ga voor de 180 °C indirect. Meng peper, zout, kummel en het knoflookpoeder in een kommetje. Roer alles goed door, zodat je een mooi kruidenmengsel krijgt. Feuer und haxe Snijd je Schweinehaxe rondom in met een scherp mes. Dat klinkt venijnig, maar hierdoor blijven de kruiden beter aan het vlees zitten. Smeer beide hakken volledig in met kruidenelixer en laat ze plaatsnemen in de gietijzeren pan. Voeg een beetje zonnebloemolie toe en zet de pan op het BBQ rooster. Geef de varkenshakken ongeveer een kwartier de tijd om rondom wat kleur te krijgen. Snijd nu de uien in parten en voeg deze toe aan de pan. Giet ook de bouillon en het bier in de pan en sluit de deksel van je BBQ. Houd moed, het begint wat te worden. Breng de inhoud van de pan aan de kook en reken vanaf dat moment ongeveer anderhalf tot twee uur tijd om te garen. Haal de pan van het vuur en verwijder de plate setter. Stook je BBQ op tot een serieuze temperatuur van 250 °C. Haal de Schweinehaxe uit de pan en grill deze mooi bruin. Voeg een klein beetje maizena toe aan het kookvocht en de uien die in de pan zijn achtergebleven. Roer dit goed door en zet de pan ook op het grillrooster. Wanneer het korstje van je varkenshakken krokant is en de saus mooi is gebonden, is deze Duitse brouwerijmaaltijd klaar en wordt je zwoegen beloond.

Heb je het gemaakt? Share on social #BASTARDCOOKING en laat ons meegenieten !

Blijf op de hoogte!

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, de lekkerste recepten en mooie acties en schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

Ook lekker...

Nog meer overheerlijke recepten binnen hetzelfde type als bovenstaand gerecht.
Een casselerrib is een klassiek Duits gerecht, dat vaak geserveerd wordt met stamppot. Met dit recept zet je een hele maaltijd op tafel! De casselerrib gaar je aan de rotisserie.
Een broodje om je vingers bij af te likken, gemaakt door Bob en Maarten van Butcher of Blue. Dit broodje chorizo is een smaakexplosie in je mond. Door het pittige van de chorizo, scherpe van de mosterd en het zure van de zuurkool voldoet dit broodje aan alle eisen. Want waarom zou je alleen maar...
Een recept uit het nieuwste kookboek ‘Snack Attack’ van Jord Althuizen, dat uitkomt in maart 2023. Bij deze alvast de primeur: Crispy Griddled Bacon-Corn Fritters. De smaken van het spek, de cheddar en de jalapeño pepers passen perfect bij elkaar. De rode ui geeft de corn fritters een licht scherpe smaak, wat een hele goede...