• Of het nu sneeuwt of juist bloedheet is, The Bastard staat buiten op je te wachten om een mooi stuk vlees, een verrassende groente of verse vis te bereiden.

  • Accessoires
  • Recepten
  • Contact
        • Beluister hier de lievelingsnummers van onze eigen Bastard ambassadeurs!

Satéeeet
Soort gerecht: Varken

Aan het eind van de 16e eeuw zetten de eerste Nederlanders voet aan wal in Batavia. Het was de start van de Gouden eeuw, maar die term is net als Black Bastard niet onomstreden. Naast specerijen, porselein, zijde, edelstenen raakten we in Nederland vooral in de ban van de saté. Ik heb de hand kunneneggen op een oud Javaans familierecept van varkenshaas saté met een saus om je vingers bij op te eten!

Kooktijd: 20 |

Voorbereidingstijd: 120 |

Temperatuur: 200°, direct

Wat heb je nodig?

– 600 gr varkenshaas Marinade – 2 limoenen – 2 eetlepels citroensap – 6 eetlepels ketjap manis – 3 eetlepels bruine basterdsuiker – 1 theelepel ketoembar – 1 teen knoflook – 1 eetlepel sojaolie Katjang-ketjapsaus – 3 eetlepels ketjap manis – Sap van 1 citroen – Sap van 1 limoen – 6 eetlepels pindakaas – 1 ui – 2 eetlepels gefruite uitjes – 2 eetlepels bruine basterdsuiker

Bereidingswijze

De marinade klaarmaken is altijd een goede eerste stap. Doe het sap en de schillen van de limoenen samen met citroensap, ketjap manis, bruine basterdsuiker, ketoembar, een fijngewreven knoflookteentje en sojaolie bij elkaar. Meng het in een schaal. Snijd daarna de varkenshaas in blokjes en marineer deze in de nectar die je zojuist hebt geschapen. Laat de varkenshaasblokjes minimaal 2 uur scharrelen in de marinade. Leg de houten satéstokjes een kwartier in koud water, want roosteren en hout staan over het algemeen op gespannen voet met elkaar. Rijg 3 à 4 blokjes vlees aan je satéstokjes. Rooster de satéstokjes, het liefst op een gietijzeren rooster, 10 à 15 minuten boven een vuur van 200 °C. De wereld is rond, dus af en toe draaien zodat ze van alle kanten mooi gaar worden. We zijn er bijna … Zet de gietijzeren pan op het vuur, want we gaan de katjang-ketjapsaus maken. Bak de super fijngesneden ui mooi bruin. Voeg alle ingrediënten toe en roer de saus goed door. Als deze iets te dik uitpakt kun je hem verdunnen met een beetje water. Was het altijd maar zo makkelijk. Dien de saus warm op. Terima kasih, Indonesia.

Heb je het gemaakt? Share on social #BASTARDCOOKING en laat ons meegenieten !

Blijf op de hoogte!

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, de lekkerste recepten en mooie acties en schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

Ook lekker...

Nog meer overheerlijke recepten binnen hetzelfde type als bovenstaand gerecht.
Een casselerrib is een klassiek Duits gerecht, dat vaak geserveerd wordt met stamppot. Met dit recept zet je een hele maaltijd op tafel! De casselerrib gaar je aan de rotisserie.
Een broodje om je vingers bij af te likken, gemaakt door Bob en Maarten van Butcher of Blue. Dit broodje chorizo is een smaakexplosie in je mond. Door het pittige van de chorizo, scherpe van de mosterd en het zure van de zuurkool voldoet dit broodje aan alle eisen. Want waarom zou je alleen maar...
Een recept uit het nieuwste kookboek ‘Snack Attack’ van Jord Althuizen, dat uitkomt in maart 2023. Bij deze alvast de primeur: Crispy Griddled Bacon-Corn Fritters. De smaken van het spek, de cheddar en de jalapeño pepers passen perfect bij elkaar. De rode ui geeft de corn fritters een licht scherpe smaak, wat een hele goede...