• Accessoires
  • Recepten
  • Support
Satéeeet
Soort gerecht: Varken
Aantal personen: 4

Vandaag duiken we in een heerlijk nieuw tevens oud recept voor saté. Aan het eind van de 16e eeuw zetten de eerste Nederlanders voet aan wal in Batavia. Het was de start van de Gouden eeuw, maar die term is net als Black Bastard niet onomstreden. Naast specerijen, porselein, zijde, edelstenen raakten we in Nederland vooral in de ban van de saté. Ik heb de hand kunnen leggen op een oud Javaans familierecept van varkenshaas saté met een saus om je vingers bij op te eten!

Denk naast het bereiden van deze heerlijke saté natuurlijk ook aan veiligheid. Onze The Bastard Apron beschermt jou tegen vlekken en spetters en is ook nog eens super stylish. Een win-win toch? De Fiber Thermo BBQ Gloves zijn ook zeker niet onbelangrijk. Ze zijn gemaakt van Nomex en Kevlar, zeer hittebestendig en super stevig. Je pakt er zo een RVS rooster mee uit jouw Bastard.

Houdt ook onze Instagram pagina in de gaten voor nog meer lekkere gerechten: thebastard.official

Kooktijd: 20 min |

Voorbereidingstijd: 120 min |

Temperatuur: 200°C direct

Wat heb je nodig?

– 600 gr varkenshaas Marinade – 2 limoenen – 2 eetlepels citroensap – 6 eetlepels ketjap manis – 3 eetlepels bruine basterdsuiker – 1 theelepel ketoembar – 1 teen knoflook – 1 eetlepel sojaolie Katjang-ketjapsaus – 3 eetlepels ketjap manis – Sap van 1 citroen – Sap van 1 limoen – 6 eetlepels pindakaas – 1 ui – 2 eetlepels gefruite uitjes – 2 eetlepels bruine basterdsuiker

saté

Deze producten kunnen je helpen bij het bereiden van dit recept!

Bereidingswijze

De marinade klaarmaken is altijd een goede eerste stap. Doe het sap en de schillen van de limoenen samen met citroensap, ketjap manis, bruine basterdsuiker, ketoembar, een fijngewreven knoflookteentje en sojaolie bij elkaar. Meng het in een schaal. Snijd daarna de varkenshaas in blokjes en marineer deze in de nectar die je zojuist hebt geschapen. Laat de varkenshaasblokjes minimaal 2 uur scharrelen in de marinade. Leg de houten satéstokjes een kwartier in koud water, want roosteren en hout staan over het algemeen op gespannen voet met elkaar. Rijg 3 à 4 blokjes vlees aan je satéstokjes. Rooster de satéstokjes, het liefst op een gietijzeren rooster, 10 à 15 minuten boven een vuur van 200 °C. De wereld is rond, dus af en toe draaien zodat ze van alle kanten mooi gaar worden. We zijn er bijna … Zet de gietijzeren pan op het vuur, want we gaan de katjang-ketjapsaus maken. Bak de super fijngesneden ui mooi bruin. Voeg alle ingrediënten toe en roer de saus goed door. Als deze iets te dik uitpakt kun je hem verdunnen met een beetje water. Was het altijd maar zo makkelijk. Dien de saus warm op. Terima kasih, Indonesia.

Heb je het gemaakt? Share on social #BASTARDCOOKING en laat ons meegenieten !