• Of het nu sneeuwt of juist bloedheet is, The Bastard staat buiten op je te wachten om een mooi stuk vlees, een verrassende groente of verse vis te bereiden.

    • Meet the
     accessories
 • Recepten
 • Contact
    • Beluister hier de lievelingsnummers van onze eigen Bastard ambassadeurs!

Picanha met salsa
Soort gerecht: Rund
Aantal personen: 4
Leo Alkemade en The Bastard

Leo Alkemade wel bekend als acteur, cabaretier en als schrijver laat je zien hoe hij zijn favoriete recept van The Bastard maakt; picanha met een salsa en prei. In dit recept maakt Leo gebruik van de BBQ-techniek reverse sear. Maar wat is reverse sear eigenlijk?

Reverse sear bekend letterlijk ”omgekeerd grillen”. En dat is eigenlijk ook zo. In plaats van het vlees eerst op hoge temperaturen te grillen zodat de steak is dichtgeschroeid, doe je dit bij reverse sear pas aan het einde. De steak, in dit geval picanha gaar je eerst op een lage temperatuur totdat de picanha bijna gaar is. Vervolgens stook je de temperatuur van je Bastard hoog op, naar een temperatuur van rond de 250 graden direct. En grill je de steak rondom aan, waardoor je een krokante korst krijgt.

Wil jij Leo’s kookvideo’s zien van dit recept? Kijk dan op ons Instagram-account @thebastard.official of kijk op ons TikTok-account @thebastardnl.

Kooktijd: 20 |

Voorbereidingstijd: 20 min |

Temperatuur: 180 graden / 300 graden

Wat heb je nodig?

500 gram picanha ook wel staartstuk

Flink wat Argentijnse rub

2 preien

1 teen knoflook

1 hand verse koriander

1 hand verse peterselie

2 tomaten

½ rode peper

1 limoen (sap)

Peper en zout

Bereidingswijze

Verwarm The Bastard naar een temperatuur van 180 graden. Leg het halve of hele Cast Iron Grid in je Bastard met een plate setter eronder.

Laat de picanha op kamertemperatuur komen en snijd vervolgens het vet in, in een ruit. Snijd niet te diep. Strooi de rub ruim over de picanha, aan beide kanten. Gaar de picanha langzaam indirect totdat hij een temperatuur van 47 graden heeft bereikt. Haal de picanha van The Bastard en verwarm The Bastard naar een temperatuur van 300 graden direct.

Was de preien schoon en leg deze direct op het rooster. Laat ze aan de buitenkant helemaal zwart blakeren. Haal ze van The Bastard en laat afkoelen.

Ga nu aan de slag met de salsa, snijd de knoflook, de koriander, de peterselie, de tomaten en de rode peper fijn en doe in een kom. Knijp een half limoentje uit boven de salsa en breng op smaak met zout en peper en zet apart.

Trek de zwart geblakerde buitenkant van de prei en snijd in stukken, en doe in een schaal of pan die op The Bastard kan. Breng op smaak met zout en zet op de BBQ en laat langzaam nagaren.

Wanneer de Bastard een temperatuur heeft bereikt van 300 graden, leg je de picanha met het vet naar beneden op het rooster. Laat ongeveer 3 minuten garen en keer dan om. Controleer met een thermometer of de picanha een temperatuur heeft bereikt van 52 graden, dan is de picanha mooi rosé.

Heb je het gemaakt? Share on social #BASTARDCOOKING en laat ons meegenieten !

Ook lekker...

Nog meer overheerlijke recepten binnen hetzelfde type als bovenstaand gerecht.
Susan Aretz maakt een van haar favoriete borrel-recepten van de BBQ. Namelijk loaded nachos. Je kunt bij dit gerecht zelf bepalen hoeveel toppings je gebruiken, om de nachos extra loaded te maken. Voor dit gerecht kun je heel goed een Bastard Sizzling Plate & Holder gebruiken. Dit is een gietijzeren kookplaat waar je eerst het...
Wie next level wil gaan met zijn Tomahawk maakt er een chimichurri van beenmerg bij. Maar wat is chimichurri? Chimichurri is een Argentijnse saus/marinade die veel wordt gegeten bij gegrild vlees. Alleen door deze chimichurri gaat gerookt beenmerg. Om dit te maken heb je runderbotten nodig, die het liefst in de lengte zijn doorgesneden. Vaak...
Caveman Style, eigenlijk een oer oude kooktechniek die op dit moment weer erg populair is. Caveman Style betekent dat je het vlees direct gaart op de kolen. Hierbij gebruik je geen The Bastard rooster of Plate Setter. Het is belangrijk om The Bastard flink hoog op te stoken, zodat het vlees gelijk kan dichtschroeien. Je...
Verheug je alvast op de jaloerse blikken op het moment dat je dit uit je lunchtrommeltje tovert. De volgende keer maak je gewoon wat meer voor iedereen.