• Accessoires
  • Recepten
  • Support
Picanha met salsa
Soort gerecht: Rund
Aantal personen: 4
Leo Alkemade en The Bastard

Leo Alkemade, welbekend als acteur, cabaretier en schrijver, laat je zien hoe hij zijn favoriete recept op The Bastard maakt: Picanha met een salsa en prei. In dit recept maakt Leo gebruik van de BBQ-techniek reverse sear. Maar wat is reverse sear eigenlijk?

Reverse sear bekend letterlijk “omgekeerd grillen”. En dat is eigenlijk ook precies wat je doet. In plaats van dat je het vlees eerst op hoge temperatuur grilt om de steak dicht te schroeien, doe je dit bij reverse sear pas aan het einde. De steak, in dit geval picanha, gaar je eerst op lage temperatuur totdat het vlees bijna gaar is. Vervolgens stook je de temperatuur van je Bastard hoog op, naar een temperatuur van rond de 250 °C direct. Ook grill je de steak rondom aan, waardoor je een heerlijke krokante korst krijgt.

Denk naast al het heerlijke eten natuurlijk ook aan veiligheid. Onze The Bastard Apron beschermt jou tegen vlekken en spetters en is ook nog eens super stylish. Een win-win toch? De Fiber Thermo BBQ Gloves zijn ook zeker niet onbelangrijk. Ze zijn gemaakt van Nomex en Kevlar, zeer hittebestendig en super stevig. Je pakt er zo een RVS rooster mee uit jouw Bastard.

Wil jij Leo’s kookvideo’s van dit recept zien? Kijk dan op ons Instagram-account @thebastard.official of ons TikTok-account @thebastardnl.

Kooktijd: 20 |

Voorbereidingstijd: 20 |

Temperatuur: 180°C / 300°C

Wat heb je nodig?

500 gram picanha, ook wel staartstuk genoemd

flink wat Argentijnse rub

2 preien

1 teen knoflook

1 hand verse koriander

1 hand verse peterselie

2 tomaten

½ rode peper

1 limoen (sap)

Peper en zout

Picanha met salsa BBQ-recept

Deze producten kunnen je helpen bij het bereiden van dit recept!

Bereidingswijze

Verwarm The Bastard naar een temperatuur van 180 °C. Leg het halve of de hele Cast Iron Grid in je Bastard met een plate setter eronder.

Laat de picanha op kamertemperatuur komen en snijd vervolgens het vet in, in een ruitpatroon. Snijd het vlees niet te diep in. Strooi de rub ruim over de picanha, aan beide kanten. Gaar de picanha langzaam indirect totdat hij een kerntemperatuur van 47 °C heeft bereikt. Haal het vlees van The Bastard en verwarm de kamado naar een 300 °C direct.

Was de preien en leg ze op het rooster. Laat ze in je Bastard garden tot de buitenkant helemaal zwart blakert. Leg de prei vervolgens apart en laat de groente goed afkoelen.

Bereid vervolgens de salsa. Snijd de knoflook, de koriander, de peterselie, de tomaten en de rode peper fijn en mix alle ingrediënten in een kom. Knijp een half limoentje uit boven de salsa en breng op smaak met zout en peper. 

Trek de zwart geblakerde buitenkant van de prei en snijd de groente in stukken. Leg ze in een hittebestendige schaal of pan, die geschikt is voor je Bastard. Breng de prei op smaak met zout, zet de schaal op de BBQ en laat de groente langzaam nagaren.

Wanneer de Bastard een temperatuur heeft bereikt van 300 °C, leg je de picanha met het vet naar beneden op het rooster. Laat ongeveer 3 minuten garen en keer dan om. Controleer met een thermometer of de picanha een kerntemperatuur van 52 °C heeft bereikt, zodat het vlees mooi rosé is.

Ook lekker...

Nog meer overheerlijke recepten binnen hetzelfde type als bovenstaand gerecht.

Heb je het gemaakt? Share on social #BASTARDCOOKING en laat ons meegenieten !