• Accessoires
 • Recepten
 • Support
Langzaamgegaarde klapribben 
Soort gerecht: Rund
Aantal personen: 8

Dit recept voor Langzaamgegaarde klapribben is de essentie van wat barbecue is. Smaakvol, rokerig, vet en zeer indrukwekkend. Menig barbecueprofessor geeft met veel plezier een hoorcollege over WAAROM dit zo onweerstaanbaar lekker is, wij vatten het even voor je samen. Zo kun je volgende keer zelf oreren aan je gewillige studenten. Want iedereen wil bij je in de leer als je deze ribs goed weet te maken.

Denk naast al het heerlijke eten natuurlijk ook aan veiligheid. Onze The Bastard Apron beschermt jou tegen vlekken en spetters en is ook nog eens super stylish. Een win-win toch? De Fiber Thermo BBQ Gloves zijn ook zeker niet onbelangrijk. Ze zijn gemaakt van Nomex en Kevlar, zeer hittebestendig en super stevig. Je pakt er zo een RVS rooster mee uit jouw Bastard.

Dit recept voor Langzaamgegaarde klapribben komt uit ons kookboek Good.Better.Bastard.

Dit luxe kookboek is een culinair manifest met 96 recepten zoals  en 280+ pagina’s Bastard-inhoud. De gerechten in dit boek zijn uitdagend, inspirerend, maar vooral heel erg lekker. Het is een afspiegeling van wat je het liefste op The Bastard maakt. Het verhaal in dit boek wordt ook verteld door de ogen van een aantal inspirerende kunstenaars. Zij gingen de uitdaging aan om een interpretatie te gegeven aan deze 24 Bastard characters.

Ignite your grilling soul – because when it comes to BBQ, there’s Good, there’s Better, and then there’s Bastard.

Houdt ook onze Instagram pagina in de gaten voor nog meer lekkere gerechten: thebastard.official

Kooktijd: 7 uur |

Voorbereidingstijd: 10 min |

Temperatuur: 150°C Indirect

Wat heb je nodig?

 • 1 rack shortribs (4 botten) van een graangevoerd ras 
 • 2 el olijfolie 
 • 3 el zeezout 
 • 4 el versgemalen zwarte peper 
 • 1 el knoflookgranulaat 
 • 1 el uiengranulaat 

VERDER NODIG 

 • 3 eikenhoutchunks 
 • plate setter 
 • slagerspapier 
 • kernthermometer 
 • koelbox of handdoek 
Langzaamgegaarde klapribben

Deze producten kunnen je helpen bij het bereiden van dit recept!

Bereidingswijze

 1. Spoel het rack shortribs schoon onder stromend water als je hem uit een vacuümverpakking haalt en dep hem droog. Het buikvlies hoef je anders dan bij varkensribben niet te verwijderen; het houdt het vlees bij elkaar en je komt er snel genoeg achter dat het niet te eten is. Een laagje vet is prima maar snijd overbodige vetjes en vliesjes van de vleeskant met een scherp mes weg.
 2. Snijd het rack in tweeën zodat je twee setjes van elk twee shortribs hebt. Zo verkort je de gaartijd en vergroot je het oppervlak. Meer oppervlak = meer bark, meer bark = meer smaak.
 3. Wrijf de stukken vlees in met de olijfolie, meng de rest van de ingrediënten tot een rub en bestrooi de shortribs hier royaal mee. 
 4. Leg de blokken rookhout op de kolen, leg de shortribs met de botkant onder op het rooster boven de plate setter, doe de deksel van The Bastard dicht en rook de ribs 3 tot 4 uur; check dan of er een mooie droge bark op het vlees zit. Is dit niet het geval, dan kun je wel inpakken: 
 5. Tijdens het roken verdampt er vocht aan de buitenkant van het vlees. Dit verhoogt de luchtvochtigheid in de BBQ en helpt de hitte energie over te brengen op het vlees. Na een paar uur zakt de luchtvochtigheid doordat er lucht ontsnapt uit de BBQ, dat vanuit het vlees niet meer hard genoeg wordt aangevuld. Tegelijkertijd wil het vocht vanuit het midden naar het oppervlak omdat het daar droger is en kost het verdampen van het vocht energie. Dit zorgt ervoor dat de temperatuur niet meer stijgt tot er een nieuw equilibrium is bereikt. Dit noem je de ‘stall’ (of ‘zone’ of ‘plateau’). Dit proces kun je versnellen door het oppervlak af te sluiten zodat er geen vocht meer verdampt, met bijkomend voordeel dat je meer sap in je vlees overhoudt. 
 6. Leg een stuk slagerspapier op je werkvlak en leg er een setje shortribs op. Vouw de zijkanten eroverheen en rol de ribs strak op. Probeer te voorkomen dat er lucht in je pakketje zit, want dan krijg je stoom en die geeft een andere structuur en grijs vlees. Net als bij veel low & slow-bereidingen geeft de kerntemperatuur een aanwijzing over hoe gaar je vlees is, maar moet je het voelen. Houd tijdens het garen de kerntemperatuur in de gaten; als je de 90 °C bereikt, steek je een satéprikker in het vlees.  Het vlees moet aanvoelen als boter; voel je meer weerstand, dan gaar je het nog iets langer. 
 7. Haal de ribs van The Bastard als ze gaar zijn, vouw het slagerspapier open en laat zo een minuut of 5 uitdampen.
 8. Vouw het papier weer dicht en leg de ribs nog drie kwartier in een koelbox of rol ze in een handdoek. 

Ook lekker...

Nog meer overheerlijke recepten binnen hetzelfde type als bovenstaand gerecht.

Heb je het gemaakt? Share on social #BASTARDCOOKING en laat ons meegenieten !