• Accessoires
  • Recepten
  • Support
Eendenborst en Pastinaak Stampotje
Soort gerecht: Gevogelte
Aantal personen: 4

Vandaag gaan we het vuur opstoken en de smaakpapillen tot ongekende hoogten brengen met een heerlijk gerecht: Eendenborst en Pastinaak Stampotje met een fond van gekaramelliseerde sinaasappel.  

Nu, voordat we The Bastard aanslingeren en die eendenborst perfect roosteren, laten we je kennismaken met deze sensationele combinatie van smaken. De malse eendenborst met zijn sappige, knapperige huid, komt samen met een stamppotje van pastinaak dat romig en licht zoet is. En laten we die gekaramelliseerde sinaasappelfond niet vergeten, die een onweerstaanbare smaakexplosie toevoegt met een vleugje zoetheid. 

Maar laten we niet te ver vooruitlopen, want het geheim van dit recept zit in de details. Het begint met het grillen van de eendenborst op de perfecte temperatuur op je The Bastard. We gaan ervoor zorgen dat de huid knapperig wordt zoals het hoort, terwijl de sappen binnenin behouden blijven voor een sappig resultaat. Het pastinaak stamppotje is een geweldige aanvulling op de eendenborst. Pastinaak, met zijn milde zoetheid en romige textuur, vormt de ideale balans voor de hartige smaak van de eend. En dan hebben we de gekaramelliseerde sinaasappelfond. Dit is het geheime wapen van het gerecht.  

Maar voordat we aan de slag gaan willen wij jou wijzen op een aantal onmisbare accessoires die het maken van dit gerecht nog makkelijker zullen maken. 

Laten we beginnen met The Bastard Dutch Oven & Griddle. Deze gietijzeren held is onmisbaar voor het bereiden van dit gerecht. Met zijn duurzame constructie en uitstekende warmteverdeling, zorgt de Dutch Oven & Griddle ervoor dat de ingrediënten gelijkmatig garen en de smaken perfect samensmelten. Ook kan hij boven de kolen én indirect worden gebruikt. Hierdoor heb je de optimale controle over de bereiding van jouw gekarameliseerde sinaasappelfond. 

Om een eendenborsthuid mooi knapperig te krijgen, heb je The Bastard Cast Iron Fry Pan nodig. Dit zorgt voor een gelijkmatige hitteverdeling en een perfecte karamelisatie. 

Denk naast al het lekkere eten natuurlijk ook aan veiligheid tijdens het barbecueën. Het is verstandig om gebruik te maken van goede kookaccessoires. Denk bijvoorbeeld aan onze Fiber Thermo Bbq Gloves. De handschoenen bieden een bescherming die het verbranden van je handen aan bijvoorbeeld hete pannen voorkomt. Ook raden wij onze The Bastard Apron aan. Hij helpt je je kleding te beschermen tegen vlekken en spetters. Door deze veilige accessoires kan je met alle geruststelling koken, wetende dat je beschermd bent tegen alle mogelijke gevaren. 

Dus, als je bereid bent om je grillvaardigheden naar een hoger niveau te tillen en je smaakpapillen te verwennen met een explosie van smaken, dan is dit eendenborst met pastinaak stamppotje en gekaramelliseerde sinaasappelfond het recept dat je moet proberen. Dus, trek je schort aan, zet The Bastard aan het werk, en bereid je voor op een culinair avontuur dat je nooit zult vergeten. Het is tijd om te grillen als een baas! 

Houdt ook onze Instagram pagina in de gaten voor nog meer lekkere gerechten: thebastard.official

Kooktijd: 40 min |

Voorbereidingstijd: 50 min |

Temperatuur: 220°C

Wat heb je nodig?

4x eendenborst a 180 gr. 

 

Pastinaak stampotje: 

250 gr. pastinaak 

250 gr. kruimige aardappels 

Water naar eigen inzicht. 

2 gr. zout 

100 gr. ongezouten roomboter 

 

Gekaramelliseerde sinaasappel fond: 

2 sinaasappels 

200 ml droge rode wijn 

1 ltr. Jus d’veau 

2 laurierbladen 

Eendenborst met Pastinaak Stoofpotje

Deze producten kunnen je helpen bij het bereiden van dit recept!

Bereidingswijze

Verwijder het vlies van de eendenborst en snijd de vetkap in raster (ruitjes). 

Bestrooi de eendenborst met zout en peper. 

Bak de eendenborst op een halfmoon plancha plaat uit op de vetkant (220C°). 

Gaar verder tot een kerntemperatuur van rond de 53C° en laat rusten onder folie 

 

Schil de pastinaak en snijd in de lengte door vieren en besprenkel met olie en zout flakes en grill aan op The Bastard op 230C° tot ze een mooie branding hebben. 

Schil de aardappels (50% aardappels, 50% pastinaak 50/50) en snijd in gelijke stukken en breng in ruim water aan de kook samen met de pastinaak en zout, zodra ze gaar zijn water afgieten, roomboter toevoegen en een smeuïge stamppot stampen. 

 

Schil de sinaasappels ruim, zodat je geen witte vlies meer ziet op de sinaasappels. 

Verhit een Dutch oven op 220C° op direct vuur en giet een klein beetje olie hierin en fruit de schillen van de sinaasappel hierin aan, blus af met 200 ml. Rode wijn en laat reduceren (inkoken), voeg de jus de Veau toe (1 ltr.) en 2 laurierbladen en laat nogmaals in reduceren tot 1/3 overblijft. Passeer de fond (zeef de sinaasappel en laurier eruit) 

Snijd van de overgebleven sinaasappels de partjes eruit (dus zonder de vlies) en voeg toe in de saus samen met een blokje rauwe ongezouten roomboter (afmonteren). 

Leg een ronde steeker op een leuk bord naar wens en schep hier je stampotje in en druk aan, trancheer de eendenborst en leg hier bovenop. 

Schep de sinaasappelsaus hier omheen. 

Ook lekker...

Nog meer overheerlijke recepten binnen hetzelfde type als bovenstaand gerecht.

Heb je het gemaakt? Share on social #BASTARDCOOKING en laat ons meegenieten !