• Of het nu sneeuwt of juist bloedheet is, The Bastard staat buiten op je te wachten om een mooi stuk vlees, een verrassende groente of verse vis te bereiden.

  • Accessoires
  • Recepten
  • Contact
        • Beluister hier de lievelingsnummers van onze eigen Bastard ambassadeurs!

Côte de Boeuf met blauwkaas topping
Soort gerecht: Rund
Aantal personen: 4
Jord Althuizen en The Bastard

Zeg nou zelf, wat is er beter dan een dikke Côte de Boeuf met blauwkaas topping? Het recept van deze steak met Diablo topping komt uit het BBQ-kookboek ”Het Ultieme BBQ boek van Smokey Goodness‘ van Jord Althuizen. Jord Althuizen, inmiddels wel dé BBQ-pro van Nederland te noemen, en heeft inmiddels al meer dan 12 BBQ-kookboeken op zijn naam staan! Met dit BBQ-recept laat Jord zien hoe gemakkelijk je op een kamado kunt werken met indirecte warmte en directe warmte. Door de steak eerst dicht te schroeien op directe warmte, krijgt de steak een mooie kleur. Om ervoor te zorgen dat alle vleessappen niet op je indirecte steen vallen en de smaken van sappen in de steen trekken, gebruik je een Bastard Drip Pan. Hierdoor krijg je ook minder rookontwikkeling gezien het vet niet op de hete steen valt. Jord Althuizen gaart de steak daarna indirect zodat de steak rustig kan garen en mooi rose blijft van binnen. Als de steak op temperatuur is, grilt Jord de steak weer af op direct vuur voor een krokante korst.

Vlees laten rusten wel/niet

Waarom laat je een steak na het bakken een paar minuten rusten? Dit doe je om ervoor te zorgen dat de sappen in het vlees blijven. Als je het vlees direct gaat aansnijden, lopen alle lekkere namelijk sappen uit het vlees. Het is daarom belangrijk om het vlees altijd een paar minuten te laten rusten voordat je het aansnijdt.

Wil je deze grote steak aanrijden en serveren om een grote robuuste plank? Gebruik hier dan het Bastard Butcher Block voor. Serveer de diablo topping over de steak of in een bakje ernaast. Maar wat is de diablo topping eigenlijk? De diablo topping is een topping die o.a. bestaat uit blauwe schimmelkaas, jalapeño, rode ui, roomkaas en witte wijnazijn. Het is een romige dip, met een sterke en pittige smaak van de kaas, het scherpe van de jalapeño en een zuurtje van de witte wijnazijn.

Kooktijd: 40 minuten |

Voorbereidingstijd: 10 minuten |

Temperatuur: 180 graden indirect/direct

Wat heb je nodig?

1 Côte de Boeuf a 1 kg  

2 el Grill Blend van Smokey Goodness

1 el zonnebloemolie

 

Diablo blauwekaas topping

1 sjalot

2 jalapeño pepers

1 hand verse peterselie

1 eetlepel boter

1 theelepel Grill Blend van Smokey Goodness

2 el witte wijnazijn

100 gram roomkaas

125 gram blauwe kaas

Côte de Boeuf met blauwkaas topping Door Jord Althuizen

Bereidingswijze

Haal het vlees een halt uur voordat je het gaat garen uit de koelkast, zodat het op kamertemperatuur kan komen. Verwarm ondertussen je Bastard naar een temperatuur van 200 graden, en gebruik maar één halve plate setter. Zodat je direct en indirect kunt grillen.

Smeer de steak in mijn olie en bestrooi aan alle kanten met de rub. Leg de steak op de Bastard op de directe zone en laat garen totdat hij mooi van kleur is. Gaar hem daarna door op het indirecte stuk, met plate setter eronder tot een kerntemperatuur van 55 graden.

Verwijder de zaadjes uit de jalapeños en snijd fijn samen met de sjalot en de peterselie. Laat een Fry Pan/skillet opwarmen in je Bastard en laat daarna de boter smelten in de pan. Voeg dan de gesneden sjalot en jalapeño toe en bak een aantal minuten. Voeg daarna wat peper en zout naar smaak toe en de Grill Blend. Blus af met de witte wijnazijn toe en voeg de roomkaas en roer goed door elkaar. Sluit tussendoor wel elke keer de deksel van je Bastard. Als je deze constant open laat staan word je Bastard te heet voor het vlees. Voeg als laatste de blauwkaas toe en gaar een maximaal 2 minuten mee en roer voorzichtig door. Hierdoor houd je wat stukjes blauwkaas in de topping, roer je te veel dan wordt het een gladde topping.

Wanneer de steak een kerntemperatuur heeft bereikt grill je hem nog even krokant op direct vuur voor een paar minuten. Laat de hem een paar minuten rusten op een plank voordat je hem aansnijdt. Serveer de diablo topping over deze Côte de Boeuf.  

Dit recept komt uit ''Het Ultieme BBQ boek van Smokey Goodness'' van Jord Althuizen. 

Deze producten kunnen je helpen bij het bereiden van dit recept!

Heb je het gemaakt? Share on social #BASTARDCOOKING en laat ons meegenieten !

Blijf op de hoogte!

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, de lekkerste recepten en mooie acties en schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

Ook lekker...

Nog meer overheerlijke recepten binnen hetzelfde type als bovenstaand gerecht.
Susan Aretz maakt een van haar favoriete borrel-recepten van de BBQ. Namelijk loaded nachos. Je kunt bij dit gerecht zelf bepalen hoeveel toppings je gebruiken, om de nachos extra loaded te maken. Voor dit gerecht kun je heel goed een Bastard Sizzling Plate & Holder gebruiken. Dit is een gietijzeren kookplaat waar je eerst het...
Leo Alkemade wel bekend als acteur, cabaretier en als schrijver laat je zien hoe hij zijn favoriete recept van The Bastard maakt; picanha met een salsa en prei. In dit recept maakt Leo gebruik van de BBQ-techniek reverse sear. Maar wat is reverse sear eigenlijk? Reverse sear bekend letterlijk ”omgekeerd grillen”. En dat is eigenlijk...
Wie next level wil gaan met zijn Tomahawk maakt er een chimichurri van beenmerg bij. Maar wat is chimichurri? Chimichurri is een Argentijnse saus/marinade die veel wordt gegeten bij gegrild vlees. Alleen door deze chimichurri gaat gerookt beenmerg. Om dit te maken heb je runderbotten nodig, die het liefst in de lengte zijn doorgesneden. Vaak...