• Accessoires
  • Recepten
  • Support
Côte de Boeuf met blauwkaas topping
Soort gerecht: Rund
Aantal personen: 4
Jord Althuizen en The Bastard

Zeg nou zelf, wat is er beter dan een dikke Côte de Boeuf met blauwkaas topping? Het recept van deze steak met Diablo topping komt uit het kookboek van Jord Althuizen: ‘Het Ultieme BBQ Boek van Smokey Goodness‘. Jord Althuizen is inmiddels wel dé BBQ-pro van Nederland te noemen, want hij heeft ondertussen al meer dan 12 BBQ-kookboeken op zijn naam staan! Met dit BBQ-recept laat Jord zien hoe makkelijk je op een kamado kunt werken met indirecte en directe warmte. Zo schroei je de steak eerst dicht op directe warmte, wat het vlees ook nog eens een mooie kleur geeft. De Bastard Drip Pan voorkomt dat alle vleessappen op je indirecte steen vallen en dat de smaken van sappen in de steen trekken. Hierdoor heb je ook minder last van rookontwikkeling, omdat het vet niet op de hete steen valt. Na het schroeien met directe warmte, gebruikt Jord indirecte warmte om de steak rustig te garen en mooi rosé van binnen te houden. Als de steak op temperatuur is, wordt het vlees nog een laatste keer op direct vuur gegrild voor die heerlijke krokante korst.

Vlees laten rusten: wel of niet?

Waarom moet je steak na het bakken een paar minuten laten rusten? Dit doe je om ervoor te zorgen dat de sappen in het vlees blijven. Als je het vlees direct gaat aansnijden, lopen alle lekkere sappen juist uit het vlees. Het is daarom belangrijk om het vlees altijd een paar minuten te laten rusten, zodat het nog meer smaak krijgt en lekker mals blijft.

Wil je deze grote steak aansnijden en serveren op een grote robuuste plank? Gebruik hier dan het Bastard Butcher Block voor. Vergeet dan ook zeker niet de Diablo topping! Deze topping bestaat uit blauwe schimmelkaas, jalapeño, rode ui, roomkaas en wittewijnazijn. Serveer de Diablo topping direct over de steak of in een bakje ernaast.

Wil je meer gerechten zien als onze heerlijke Côte de Boeuf met blauwkaas, houdt dan ook onze Instagram pagina in de gaten: thebastard.official

Kooktijd: 40 minuten |

Voorbereidingstijd: 10 minuten |

Temperatuur: 180°C indirect/direct

Wat heb je nodig?

1 Côte de Boeuf a 1 kg  

2 el Grill Blend van Smokey Goodness

1 el zonnebloemolie

 

Diablo blauwe kaas topping

1 sjalot

2 jalapeño pepers

1 hand verse peterselie

1 eetlepel boter

1 theelepel Grill Blend van Smokey Goodness

2 el wittewijnazijn

100 gram roomkaas

125 gram blauwe kaas

Côte de Boeuf met blauwkaas topping Door Jord Althuizen

Deze producten kunnen je helpen bij het bereiden van dit recept!

Bereidingswijze

Haal het vlees een half uur voordat je het gaat garen uit de koelkast, zodat het op kamertemperatuur kan komen. Verwarm ondertussen je Bastard naar een temperatuur van 200 °C. Gebruik één halve Plate Setter zodat je direct en indirect kunt grillen.

Smeer de steak in met olie en bestrooi hem dan aan alle kanten met de rub. Leg het vlees op de Bastard op de directe zone en laat garen totdat het mooi van kleur is. Gaar de steak daarna door op het indirecte stuk met de plate setter eronder, tot het vlees een kerntemperatuur van 55 °C bereikt.

Verwijder de zaadjes uit de jalapeños en snijd fijn, samen met de sjalot en de peterselie. Laat een Fry Pan/skillet opwarmen in je Bastard en smelt de boter in de pan. Voeg de gesneden sjalot en jalapeño toe en bak een aantal minuten. Breng op smaak met wat peper, zout en de Grill Blend. Blus af met de wittewijnazijn en voeg de roomkaas toe. Roer het geheel goed door elkaar. Sluit tussendoor wel elke keer de deksel van je Bastard, anders wordt de temperatuur te heet voor het vlees. Voeg als laatste de blauwe kaas toe en gaar maximaal 2 minuten mee. Roer het voorzichtig door, zodat er wat stukjes van de kaas heel blijven. Als je teveel roert, dan krijg je een te gladde topping. 

Wanneer de steak de kerntemperatuur van 55 °C heeft bereikt, grill je het vlees binnen een paar minuten krokant op direct vuur. Laat de steak een paar minuten rusten op een plank voordat je hem aansnijdt. Serveer de Diablo topping over deze Côte de Boeuf.  

Dit recept komt uit ''Het Ultieme BBQ boek van Smokey Goodness'' van Jord Althuizen. 

Ook lekker...

Nog meer overheerlijke recepten binnen hetzelfde type als bovenstaand gerecht.

Heb je het gemaakt? Share on social #BASTARDCOOKING en laat ons meegenieten !