• Of het nu sneeuwt of juist bloedheet is, The Bastard staat buiten op je te wachten om een mooi stuk vlees, een verrassende groente of verse vis te bereiden.

  • Accessoires
  • Recepten
  • Contact
        • Beluister hier de lievelingsnummers van onze eigen Bastard ambassadeurs!

Wagyu steak tartaar
Soort gerecht: Rund
Aantal personen: 1

Steak tartaar van Wagyu Kobe A5? Ja, je leest het goed. Wagyu Kobe A5 is het beste stukje Wagyu rundvlees dat er bestaat. Je hebt verschillende rangen zoals A1, A3 enzovoort, en Kobe A5 is het beste wat je kunt krijgen. Oorspronkelijk komt wagyu uit Japan. Het vlees is bekend door de zeer speciale smaakbeleving wat geen enkel ander stuk vlees heeft. Wagyu vlees is helemaal dooradert met vet, en smelt daardoor ook al bij lage temperaturen. Als je van dit vlees steak tartaar maakt, moet je niet dezelfde hoeveelheid steak tartaar maken als bij ‘normaal’ rundvlees. Door het hoge vetgehalte zal dit je na een grotere portie namelijk gaan tegenstaan.

Kooktijd: 2 uur |

Voorbereidingstijd: 15 min |

Temperatuur: Koud roken / 200 graden

Wat heb je nodig?

80 gram wagyu (Kobe A5)

½  kwartelei

20 ml mosterd crème  (1 el grove mosterd, 1 el fijne mosterd en 1 el mayonaise)

3 ml kruidenolie (1 hand peterselie, bieslook, basilicum, 1 teentje knoflook, olijfolie, zout en peper)

1 plak wit brood

5 gram gehakte kappertjes

5 gram sjalot

1 gram zwarte gemalen peper

1 gram Maldon zoutvlokken

1 takje Affilla cress

1 gram kaviaar

 

Extra benodigdheden:

Bakplaatje met gaatjes

Cold Smoke Generator

Hickory Rookmot of Oak of naar eigen smaak

Waxinelichtje

Uitsteekring (optioneel)

Keukenmachine

Spuitflesje/spuitzak

Steak tartaar Wagyu Kobe A5 van The Bastard

Bereidingswijze

Gebruik de wagyu direct uit de koelkast. Snijd het vlees in kleine blokjes, maar zorg dat je het niet te fijn hakt. Breng het vlees licht op smaak met wat zout en peper en duw in een ronde vorm.

Verwijder alle houtskool en fijne stof uit je Bastard. Vul de koudrook-generator met fijne rookmot naar eigen smaak (beuk, eiken, etc.). Let op: de generator hoeft niet helemaal gevuld te worden. Dat is namelijk voor 8 à 9 uur en zoveel tijd heb je voor dit recept niet nodig. De steak tartaar rook je voor ongeveer 2 uur, anders wordt de rooksmaak te heftig.

Steek een waxinelichtje aan en plaats deze in de generator, net onder het rookmot. Plaats de generator onder in je Bastard en plaats het rooster in je BBQ met daarop je bakplaatje (het liefste eentje met gaatjes). Leg het tartaar op de bakplaat en sluit de deksel van je kamado. Laat de schuiven onder en boven wel een beetje open zodat het blijft roken. Ongeveer 2 uur roken moet voldoende zijn om een fijne rooksmaak te krijgen.

Verwarm de Bastard na het roken van het tartaar naar 200 °C. Je kunt de wagyu als voorgerecht serveren of als hoofdgerecht met wat lekkere gegrilde groente of aardappels. 

Neem een snee wit brood en steek hier een cirkel uit met de uitsteekring of een glas.

Maal in de keukenmachine de gewassen kruiden en de knoflook fijn. Voeg de olijfolie, zout en peper toe. Vul vervolgens het spuitflesje met het mengsel. Spuit een paar streepjes van de kruidenolie op het brood en gril het rondje dan kort op de Bastard tot de mooie grill-strepen vormen.

Meng de grove en fijne mosterd met wat mayonaise. Voeg de saus toe aan een spuitflesje of spuitzak. Maak de sjalot schoon en snijd het fijn. Hak de kappertjes grof.

Kook de kwarteleitjes ongeveer 4 minuten. Leg de eieren met wat keukenpapier in de pan, zodat ze tijdens het koken niet kapot tikken tegen de rand of elkaar. Spoel ze vervolgens af met koud water en pel ze. 

Begin met het opmaken van het bord. Leg het gegrilde broodje op het bord, daarbovenop de steak tartaar en eindig met het halve kwartelei. Leg de kaviaar en een takje Affilla cress tegen het kwartelei aan.

Spuit kleine druppels van de mosterd-mayonaise om het gerecht heen en leg een bergje met gehakte sjalot en gehakte kappertjes erbij.

Deze producten kunnen je helpen bij het bereiden van dit recept!

Heb je het gemaakt? Share on social #BASTARDCOOKING en laat ons meegenieten !

Blijf op de hoogte!

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, de lekkerste recepten en mooie acties en schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

Ook lekker...

Nog meer overheerlijke recepten binnen hetzelfde type als bovenstaand gerecht.
Zeg nou zelf, wat is er beter dan een dikke Côte de Boeuf met blauwkaas topping? Het recept van deze steak met Diablo topping komt uit het kookboek van Jord Althuizen: ‘Het Ultieme BBQ Boek van Smokey Goodness‘. Jord Althuizen is inmiddels wel dé BBQ-pro van Nederland te noemen, want hij heeft ondertussen al meer...
Susan Aretz maakt een van haar favoriete borrel-recepten van de BBQ. Namelijk loaded nachos. Je kunt bij dit gerecht zelf bepalen hoeveel toppings je gebruiken, om de nachos extra loaded te maken. Voor dit gerecht kun je heel goed een Bastard Sizzling Plate & Holder gebruiken. Dit is een gietijzeren kookplaat waar je eerst het...
Leo Alkemade, welbekend als acteur, cabaretier en schrijver, laat je zien hoe hij zijn favoriete recept op The Bastard maakt: Picanha met een salsa en prei. In dit recept maakt Leo gebruik van de BBQ-techniek reverse sear. Maar wat is reverse sear eigenlijk? Reverse sear bekend letterlijk “omgekeerd grillen”. En dat is eigenlijk ook precies...