• Accessoires
  • Recepten
  • Contact
  • Mixtapes
Tomahawk op zijn best
Soort gerecht: Rund
Aantal personen: 4 personen

Wat is een Tomahawk en wat kun je ermee?

De tomahawk steak is een indrukwekkend stuk vlees dat bekend staat om zijn grote omvang en lange ribbeen, dat lijkt op de vorm van een tomahawk-axe, vandaar de naam. Dit type steak is eigenlijk een ribeye steak met een lang stuk bot dat nog steeds is bedekt met vlees en vet, wat het zijn kenmerkende uiterlijk en smaak geeft.

Dankzij de marmering heeft de tomahawk steak een uitstekende smaak en sappigheid. Het vet smelt tijdens het koken en dringt door in het vlees, waardoor het een heerlijke malsheid en rijke smaak krijgt. Het is meestal goed op smaak gebracht met zout, peper en andere kruiden voordat het wordt gegrild.

Welk rooster moet je gebruiken?

Een tomahawk kun je grillen op het normale RVS rooster, maar wil je van die dikke grillstrepen, gebruik dan het gietijzeren rooster. Dit rooster is breder en door het gietijzer wordt het rooster ook heter, dit zorgt voor de groter grillstrepen en meer smaak.

BBQ & Bier

Bij een mooi stuk vlees horen ook wat side dishes. Bij dit recept gaan we los met aardappels, sperziebonen en paprika. Wat ons betreft de perfecte combinatie! Bij dit gerecht hoort een lekker biertje, deze keer de Superb-owl van Uiltje Bier.

Kooktijd: 30 min |

Voorbereidingstijd: 10 min |

Temperatuur: 180 graden direct

Wat heb je nodig?

1 Tomahawk, ca 1 kg

1 tl Maldon zoutvlokken + extra

750 g (Nicola) aardappelen met schil, in parten

1 gele paprika

1 rode paprika

300 g sperziebonen, gekookt

2 el milde olijfolie

BBQ-recept tomahawk

Deze producten kunnen je helpen bij het bereiden van dit recept!

Bereidingswijze

1 Steek de Bastard aan met de One Minute Lighter en bestrooi de Tomahawk met versgemalen peper en de zoutvlokken.

2 Leg de aardappelparten in een grote Cast Iron Fry Pan en rooster de aardappelen op de tot ze van binnen gaar en van buiten krokant zijn. Leg er de paprika’s op het rooster en wacht tot de schil een beetje zwartgeblakerd is en haal ze van het vuur en kook de sperziebonen.

3 Rooster het vlees aan beide kanten op het hete gietijzeren rooster, doe dit in eerste instantie indirect tot een temperatuur van 45 graden Celsius. Hiermee ga je voor de reverse searing techniek. Als het vlees een temperatuur van 45 graden heeft bereik, grill je het vlees op een hete temperatuur direct af. Haal het vlees van de BBQ, als deze een kerntemperatuur van 50 °C heeft. Laat het vlees even rusten voordat je het gaat aansnijden anders lopen alle sappen eruit.

4 Pel de paprika’s en snijd in repen. Meng in een kom de paprika reepjes met de sperziebonen en breng op smaak met de olijfolie, zoutvlokken en versgemalen peper en serveer met de geroosterde aardappelen en de gegrilde Tomahawk.

Ook lekker...

Nog meer overheerlijke recepten binnen hetzelfde type als bovenstaand gerecht.
Neem een smaakvolle duik in de rijke tradities van de Aziatische keuken met ons BBQ-recept voor pulled beef op Gua Bao’s! Dit gerecht belichaamt de essentie van Aziatische smaken en biedt een culinaire reis die je zintuigen zal prikkelen. Het begint allemaal met sappig rundvlees dat langzaam is gegaard op de grill, waarna het wordt...
De longhaas is nou typisch zo’n stukje vlees dat de slager vroeger voor zichzelf hield. Deze ‘hanger steak’ wordt ook wel de ‘butcher’s tenderloin’ genoemd. Het ziet er een beetje raar uit, er zit een flinke zeen in en het heeft een grove struc- tuur waardoor het niet zo lekker verkoopt. Maar de slager, en...
Steak tartaar van Wagyu Kobe A5? Ja, je leest het goed. Wagyu Kobe A5 is het beste stukje Wagyu rundvlees dat er bestaat. Je hebt verschillende rangen zoals A1, A3 enzovoort, en Kobe A5 is het beste wat je kunt krijgen. Oorspronkelijk komt wagyu uit Japan. Het vlees is bekend door de zeer speciale smaakbeleving...

Heb je het gemaakt? Share on social #BASTARDCOOKING en laat ons meegenieten !