• Of het nu sneeuwt of juist bloedheet is, The Bastard staat buiten op je te wachten om een mooi stuk vlees, een verrassende groente of verse vis te bereiden.

  • Accessoires
  • Recepten
  • Contact
        • Beluister hier de lievelingsnummers van onze eigen Bastard ambassadeurs!

Tomahawk met chimichurri van beenmerg
Soort gerecht: Rund
Aantal personen: 4

Wie next level wil gaan met zijn Tomahawk maakt er een chimichurri van beenmerg bij. Maar wat is chimichurri? Chimichurri is een Argentijnse saus/marinade die veel wordt gegeten bij gegrild vlees. Alleen door deze chimichurri gaat gerookt beenmerg. Om dit te maken heb je runderbotten nodig, die het liefst in de lengte zijn doorgesneden. Vaak heeft de slager dit in huis, of kan hij ze bestellen. Wanneer de runderbotten in de lengte zijn doorgesneden kun je gemakkelijk het beenmerg eruit schrapen. Je verwarmt The Bastard en rookt het beenmerg voor ongeveer 40 minuten. Je snijd alle tomaten en kruiden voor de chimichurri en voegt het beenmerg toe. Snijd de Tomahawk in dikke plakken en verdeel de chimichurri met beenmerg over de net gegrilde Tomahawk.

Beenmerg heeft niet alleen een hemelse smaak, het is ook nog eens een bron van eiwitten en zorgt voor een soepele vertering van voedsel. Deze chimichurri kun je bij allerlei soorten vlees serveren, en niet alleen bij grote tomahawk. Denk bijvoorbeeld aan een steak, een picanha of serveer het bij een broodje hotdog.

Benieuwd naar de video van dit recept? Kijk dan op ons Instagram-account @thebastard.official

Kooktijd: 1,15 uur |

Voorbereidingstijd: 15 min |

Temperatuur: 220°C graden

Wat heb je nodig?

4 halve runder botten (in de lengte gezaagd)

3 chuncks Hickory rookhout

6 tomaten

4 gram peterselie

4 gram kervel

4 gram bieslook

Zout en peper naar smaak

40 ml olijfolie

1,2 kg Tomahawk

8 gram The Bastard Signature Rub

Chimichurri van beenmerg

Bereidingswijze

Breng The Bastard op temperatuur van 220 graden.

Strooi zout en peper over de botten en leg 3 chunks Hickory rookhout rechtstreeks op het houtskool,  leg de Plate Setter erin met daarop het rooster met de botten. (leg de botten met de open kant naar boven)

Laat ongeveer 30 á 40 minuten liggen en haal ze daarna van The Bastard en laat afkoelen. Hak de peterselie, de basilicum, de kervel, bieslook fijn en doe in een kom.

Snijd de tomaten door vieren en verwijder de zaadlijsten en snijd deze in kleine blokjes en voeg dit toe aan de kruiden. Breng op smaak met zout en peper.

Krab met een lepel het (afgekoelde) beenmerg uit de botten en voeg toe aan de chimichurri. En voeg de olijfolie toe.

Zorg dat je de Tomahawk ruim van te voren uit de koelkast haalt en op kamer temperatuur laat komen. Strooi een rub over het vlees en wrijf deze hier goed mee in.

Gril het vlees eerst direct aan op 220°C graden, schroei rondom goed dicht. Leg nu de plate setter in de Bastard en gaar het vlees indirect verder op ongeveer 110°C tot een kerntemperatuur van 53°C en laat minimaal 10 á 15 minuten rusten, voor je hem aansnijd.

Snijd het vlees van het bot af in mooie dikke plakken en verdeel de chimichurri over de Tomahawk.

Heb je het gemaakt? Share on social #BASTARDCOOKING en laat ons meegenieten !

Blijf op de hoogte!

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, de lekkerste recepten en mooie acties en schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

Ook lekker...

Nog meer overheerlijke recepten binnen hetzelfde type als bovenstaand gerecht.
Zeg nou zelf, wat is er beter dan een dikke Côte de Boeuf met blauwkaas topping? Het recept van deze steak met Diablo topping komt uit het BBQ-kookboek ”Het Ultieme BBQ boek van Smokey Goodness‘ van Jord Althuizen. Jord Althuizen, inmiddels wel dé BBQ-pro van Nederland te noemen, en heeft inmiddels al meer dan 12...
Susan Aretz maakt een van haar favoriete borrel-recepten van de BBQ. Namelijk loaded nachos. Je kunt bij dit gerecht zelf bepalen hoeveel toppings je gebruiken, om de nachos extra loaded te maken. Voor dit gerecht kun je heel goed een Bastard Sizzling Plate & Holder gebruiken. Dit is een gietijzeren kookplaat waar je eerst het...
Leo Alkemade wel bekend als acteur, cabaretier en als schrijver laat je zien hoe hij zijn favoriete recept van The Bastard maakt; picanha met een salsa en prei. In dit recept maakt Leo gebruik van de BBQ-techniek reverse sear. Maar wat is reverse sear eigenlijk? Reverse sear bekend letterlijk ”omgekeerd grillen”. En dat is eigenlijk...