• Accessoires
  • Recepten
  • Contact
        • Beluister hier de lievelingsnummers van onze eigen Bastard ambassadeurs!

Tenderloin met cognacsaus
Soort gerecht: Rund
Aantal personen: 4 personen

De longhaas is nou typisch zo’n stukje vlees dat de slager vroeger voor zichzelf hield. Deze ‘hanger steak’ wordt ook wel de ‘butcher’s tenderloin’ genoemd. Het ziet er een beetje raar uit, er zit een flinke zeen in en het heeft een grove struc- tuur waardoor het niet zo lekker verkoopt. Maar de slager, en wij, weten wel beter! Het is een echte werkspier die barst van de smaak en zich in tegenstelling tot veel werkvlees heel goed laat grillen. De Fransen serveren hem klassiek met sjalotten-rodewijnsaus, maar een krachtige bourbonsaus staat hem minstens zo lekker.

Kooktijd: 45 min |

Voorbereidingstijd: 10 min |

Temperatuur: 110 graden / 240 graden

Wat heb je nodig?

VOOR DE COGNACSAUS

4 el cognac
4 el honing
1 tl knoflookpoeder 1 snufje zout
2 tl sriracha
1 el boter

VERDER NODIG

1-2 hickoryhoutchunks plate setter kernthermometer aluminiumfolie gietijzeren grillrooster

Bereidingswijze

Bestrooi de longhaassteaks royaal met zout en peper en leg de blokken rookhout op de kolen.

Leg de steaks op het rooster boven de plate setter, doe de deksel van The Bastard dicht, en rook de steaks tot een kerntemperatuur van 50 °C voor medium rare (ze garen nog zo’n 5 °C door bij het afbakken).

Haal de steaks van The Bastard en laat ze rusten onder aluminiumfolie.

Zet het gietijzeren grillrooster op de BBQ en ver- hoog de temperatuur naar 240 °C.

Verwarm ondertussen in een pannetje de cognac met de honing, het knoflookpoeder, zout en de sriracha. Roer op het laatst de boter erdoor voor een mooie glans.

Gril de steaks kort aan op het hete rooster; het gaat er nu alleen nog om dat je de buitenkant een lekker kleurtje geeft.

Snijd de steaks in plakken en serveer de cog- nacsaus erbij.

Heb je het gemaakt? Share on social #BASTARDCOOKING en laat ons meegenieten !

Blijf op de hoogte!

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, de lekkerste recepten en mooie acties en schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

Ook lekker...

Nog meer overheerlijke recepten binnen hetzelfde type als bovenstaand gerecht.
Steak tartaar van Wagyu Kobe A5? Ja, je leest het goed. Wagyu Kobe A5 is het beste stukje Wagyu rundvlees dat er bestaat. Je hebt verschillende rangen zoals A1, A3 enzovoort, en Kobe A5 is het beste wat je kunt krijgen. Oorspronkelijk komt wagyu uit Japan. Het vlees is bekend door de zeer speciale smaakbeleving...
Zeg nou zelf, wat is er beter dan een dikke Côte de Boeuf met blauwkaas topping? Het recept van deze steak met Diablo topping komt uit het kookboek van Jord Althuizen: ‘Het Ultieme BBQ Boek van Smokey Goodness‘. Jord Althuizen is inmiddels wel dé BBQ-pro van Nederland te noemen, want hij heeft ondertussen al meer...
Susan Aretz maakt een van haar favoriete borrel-recepten van de BBQ: Loaded Nachos. Je kunt bij dit gerecht zelf bepalen hoeveel toppings je wilt gebruiken, om de nachos misschien zelfs extra loaded te maken. Voor dit gerecht kun je heel goed een Bastard Sizzling Plate & Holder gebruiken. Dit is een gietijzeren kookplaat waar je...